Започна Рождественският пост
Дата: Tuesday, November 19 @ 09:20:19 UTC
Topic:


Много хора смятат, че постите вече са отживелица, че е безсмислено да лишаваш тялото си от вкусните храни с месо. Други мислят, че постът е просто една диета и е време, в което можем да свалим някой и друг излишен килограм и да прочистим организма си от вредни токсини. Но дали наистина е така?


На 15 ноември Православната Църква е определила да започне дългият 40-дневен пост, който ще завърши в деня преди Рождество Христово - на 24 декември, Бъдни вечер. Постенето е акт на свободна воля и разбиране на неговия смисъл според това дали човек ще има сили и трайно желание да издържи всички лишения. Ограничението в приемането на месо и храни от животински произход по време на поста само по себе си не е най-важното. То по-скоро помага да се въздържаме от недостойни мисли, чувства и постъпки. Това е по-голямата цел на поста и той придобива пълния си смисъл, ако постещият човек стигне до покаяние за греховете си, изповед пред свещеник и приемане на Свето причастие (осветените хляб и вино, символизиращи тялото и кръвта Христови).
Какъв е смисълът на поста, ако се отказваме от блажна храна, а в същото време завиждаме на някого, ругаем, одумваме, осъждаме хората или се стремим да отмъстим на своите врагове. Безсмислено е да постим, ако в същото време лъжем, крадем, сквернословим или просто говорим празни приказки и си губим безсмислено времето със суетни занимания, забавления и развлечения. Безполезно е да се пости, ако не се променим към по-добро и станем по-смирени с повече спокойствие и търпение, да намерим сили не да се обиждаме на ближните си, като не желаем да ги приемем такива, каквито са, а да направим първата крачка и да прощаваме на обидилите ни.
Голяма част от българите се определят като православни християни, но това е повече следствие на традицията, а не толкова на истинска вяра в Бога и стремеж към спазване на християнските добродетели и ценности. Постът е само едно от нещата, които вярващият трябва да спазва, за да спаси душата си, но той не бива да се превръща в самоцел.
И все пак да не забравяме, че в дните на поста трябва повече да се замисляме върху живота си, за предназначението си в света, за тайните на битието, а така също да анализираме своите постъпки и мисли, да се стараем да ги изправяме към по-добро. И да се постараем да избягаме от ненужната суета, от празнословието, от земните и нетрайни неща. Най-добре повече да оставаме насаме със себе си и да се замисляме за вечните непреходни ценности на живота - по-често да си спомняме за душата.
Георги Дишлянов

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=8935