Според министър Хюсменова имаме проект-образец
Дата: Monday, June 14 @ 11:15:57 UTC
Topic: Други


Г-жа Филиз Хюсменова - министър без портфейл и председател на Националния съвет по етнически и демографски въпроси посети Велинград на 8 юни. В Центъра за бизнес и информация близо час министърката чакаха посланикът на Кралство Норвегия в България Ролф Балцерсен, областният управител Иван Димитров и заместникът му Юмер Хамза, заместник-постоянният представител на ПРООН в България Мина Тирко, програмната директорка на ПРООН Елена Панова и домакините от Община Велинград - кметът Фидел Беев, председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов и зам.-кметът Стоян Дулев.
Целта на работната среща бе образно формулирана от г-жа Мина Тирко: да си изцапаме обувките и да видим на място как работи проектът на “Джобс” за отглеждане на билки край Драгиново. Проектът нагледно показва работата на ПРООН в подкрепа на хора от малцинствата, като им осигурява работа и обучение. Г-жа Трико специално благодари на посланика на Норвегия за помощта, която неговото правителство оказа за старта на проекта през 2002 г.
Дейността в подкрепа на производителите на билки бе подробно представена от г-жа Ташка Габровска, ръководител на проект “Джобс”. Тя проследи работата в инкубатора за билки в Драгиново от самото начало през 2002 г. досега и подчерта, че са обучени 120 човека от малцинствата, има 27 производители, в процес на сертифициране за органично производство на билки са 174 декара земя. С гордост г-жа Габровска каза, че сто процента от продукцията през 2003 г. е реализирана. Координаторът на “Билки и заетост” Георги Стоянов обясни насоките на работа през 2004 г. Главната задача е сертификацията на опитното поле във Велинград, което ще даде възможност и останалите бизнес центрове да получат сертифициран разсад за билки. С това ще изпреварим изискването на ЕС, а също и с обучението на над 240 човека в страната на добри земеделски практики според изискванията на ЕС. Основно бе дискутиран въпросът за осигуряването на пазари за билките. В момента има българска фирма, която е директен износител на билки. Успоредно с това се търсят и контакти с чужбина, основно с Германия, където са проведени две търговски мисии. Г-н Балцерсен призна, че в началото и той е питал точно това, но вече не задава въпрос за пазарите, защото се е убедил, че хората по проекта са изключително сериозни. Сигурен съм, че продукцията ще нарастне като обем и при добро качество ще има купувачи, заяви норвежкият посланик. На същото мнение бе и г-жа Елена Панова. Според нея сега от нас се иска да се достигнат количества и най-важното е продукцията да излезе от България като органична - със съответния сертификат и за вътрешния, и за външния пазар.
Министър Филиз Хюсменова определи инкубатора за билки във Велинград като проект-образец, по който ще могат да работят в близко бъдеще още 6 общини. Тя подчерта, че резулатите могат да са още по-окуражаващи, ако се обединяват усилията и се мултиплицира ефекта от подобни инициативи. Като финал на срещата г-жа Васка Милушева заведе гостите в инкубатора за билки до Драгиново, където разговаряха с местни производители и видяха на място успешния опит на АРР - Велинград.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=897