Министър Богоев: Не може пазарът да отсее здравните заведения
Дата: Monday, June 14 @ 11:22:49 UTC
Topic: Други


Министърът на здравеопазването Славчо Богоев откри двудневна работна среща на 11 и 12 юни в БЛЦ “Камена” във Велинград. Участваха над 100 шефове на областни и национални болници, центрове за спешна медицинска помощ и РЦЗ (сред участниците бе и лекарката на Хималайската експедиция д-р Калина Сълова).
Министър Богоев определи въвеждането на новата методика за финансиране на болниците като най-важното събитие в здравеопазването за тази година. До края на 2003 г. по клинични пътеки са преминавали едва 30% от пациентите, а информацията за лечението на останалите 70% е непълна. С новата методика се получава пълна картина за лечението на всеки постъпил в болница, а здравните заведения за първи път от десетилетия получават пари за точно извършена дейност. Министърът отчете, че е имало много спорове, защото ръководствата на болниците са се опасявали, че не могат да планират приходите си; имало е и подозрения между държавните и общинските болници кои ще получават по-голямо финансиране. Вече се очертава тенденцията общинските болници да поемат по-леките случаи, а за по-тежките да се грижат районните и националните центрове. Като основно изпитание пред всяка болница г-н Богоев постави да повиши своя капацитет по отношение отчитането на лекуваните пациенти, тъй като от това зависи бъдещето. С помощта на Световната банка до края на 2004 г. болниците ще получат безвъзмездно компютри и софтуер за отчитане към НЗОК.
Вторият приоритет на МЗ е спешната помощ. Според министъра там е недооценен въпросът с квалификацията на работещите, има преграда между болничната и спешната помощ, която създава дълбоки проблеми. Основната дилема е дали системата на спешната помощ трябва да се реформира или само трябва да се оптимизира, за да заработи по-добре. Този въпрос бе предмет на дълга дискусия, в която се включиха зам.-министър д-р Петко Салчев и проф. Олег Хинков.
Министър Богоев подчерта, че не може пазарът да отсее лечебните заведения - така, както не може пазарът да определи самолетите на коя авиокомпания падат по-рядко. В областта на здравеопазването има огромен обществен интерес, който трябва да се защити чрез налагането на стандарти. Затова се готвят промени в наредбата за акредитация на здравните заведения, които да са в полза на пациентите.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=899