БЗНС-НС работи за дясна коалиция
Дата: Thursday, June 24 @ 08:54:08 UTC
Topic: Политика


Областната организация на БЗНС-НС бе домакин на 12 и 13 юни на заседание на Управителния съвет и на ежегодното честване на годишнина от смъртта на земеделския водач Александър Стамболийски в Славовица. Областната председателка на БЗНС-НС Екатерина Каферинова обобщи по-важните теми, обсъждани през двата дни.
Управителният съвет на БЗНС-НС е направил анализ на евентуалните конфигурации за коалиране между партиите от центъра и дясното политическо пространство. Земеделците са обсъдили с какви партньори имат гаранции за влизане и по-осезаемо присъствие в следващото Народно събрание. Анализирана е и срещата на десните сили в Будапеща, като оценката на БЗНС-НС е, че независимо от липсата на крайно споразумение, се е водил необходимият диалог. На срещата в Будапеща десните са очертали какво ги обединява и какво ги разединява и са направили извода, че обединяващите ги идеи и принципи са повече от разединителните линии.
По решение на Управителния съвет БЗНС-НС започва поотделно преговори, като досега са водени сериозни разговори със ССД и ВМРО. Вариант за самостоятелно участие на БЗНС-НС в следващите паралментарни избори не е обсъждан, каза г-жа каферинова. Партията ще гради коалиция на принципа на равнопоставеност, възможен е и вариантът, с който участва на кметските избори в София в тандем с ДП и “Гергьовден”.
Екатерина Каферинова подчерта, че БЗНС-НС е единствената дясна формация, която вече на два пъти успява да събере останалите десни партии. Първо на Върховния съвет през април в София, а сега и на тържествата на Славовица, където гости са били лидерите на ССД Стефан Софиянски и ВМРО Красимир Каракачанов, зам.-председателят на ПГ на ОДС Йордан Нихризов от БСДП, Емил Йорданов от СДС, Панайот Ляков от ДСБ и др. Докато между почти всяка от другите десни сили се появяват напрежения, БЗНС-НС няма различия с нито една поотделно, обобщи г-жа Каферинова.
УС е дискутирал и темата за липсващото зърно в Държавния резерв и е направен извод, че това е източване в полза на фирми от ДПС. БЗНС-НС ще иска точните параметри по глава “Земеделие”, тъй като счита, че обществеността се държи на тъмно за договореното с ЕС и има съмнения, че квотите на земеделците и тютюнопроизводителите не са защитени.

Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=911