ОИК свали Фидел Беев от кметския пост за нарушения на закона
Дата: Thursday, June 24 @ 09:05:12 UTC
Topic: Политика


На 18 юни вечерта Общинската избирателна комисия (ОИК) взе решение да се прекратят пълномощията на г-н Фидел Беев като кмет на община Велинград. Решението бе подкрепено от 7 членове на комисията, двама бяха против, един се въздържа, а юристът П. Хрисчев от квотата на ОДС отново не се яви на заседанието. Решението е валидно, тъй като по закон се изисква мнозинство от 2/3 от присъствалите на заседанието на ОИК. То обаче е от огромна обществена важност, заради която членовете на ОИК работиха под огромно напрежение, осъзнавайки голямата отговорност на своя вот. За да се осигури спокойно протичане на заседанието те пожелаха да бъдат охранявани от полицейски служители. В същото време кметът Ф. Беев и тримата му заместници чакаха резултата в кметския кабинет, а пред сградата на общината се бяха събрали всички уволнени от кмета общински служители.
В залата всеки от членовете на ОИК е имал възможността да заяви и да защити пред колегите си своята позиция по казуса. Разгледани са материалите, внесени на 17 юни от г-н Фидел Беев (виж карето на стр. 2).
Представителите на НДСВ (Иванка Станчева, Елена Мишева, Йорданка Чолева, Здравка Водева и Райка Бучкова) заедно с Поля Поптомова от НИЕ и Галя Кюлева от квотата на лявата коалиция “Местни избори 2003” са гласували “за” прекратяване пълномощията на кмета. Против са били представителите на ДПС - Паун Дживгов и на ОДС - Ангел Ачев, а представителката на БСП Мария Матева от квотата на лявата коалиция се е въздържала.

Решението на ОИК подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Пазарджишкия окръжен съд, съобщи председателката на ОИ Иванка Станчева. Тъй като в решението е заложено така нареченото “предварително изпълнение”, обжалването няма да спре неговото действие. За решението на комисията ще бъдат уведомени ЦИКМИ и Областната управа. ОИК предлага на Общински съвет - Велинград да изпълни своите правомощия по закон и да избере временно управляващ кмет на община Велинград. Според ЗМСМА за временно изпълняващ длъжността с мнозинство от 2/3 съветниците трябва да изберат един от тримата заместник-кметове.
До това решение се стигна след една седмица, която премина под знака на натиск и изкушения за главните действащи лица и особено за членовете на ОИК. Ето накратко хронологията:
На 11 юни в ОИК бе подаден сигнал от 11 велинградчани, според които кметът Фидел Беев в нарушение на чл. 41 от ЗМСМА продължава да е управител на СД “Братя Бееви” и негови фирми сключват търговски сделки с общински предприятия. Приложени бяха удостоверение от Софийски окръжен съд с дата 2 юни 2004 г., че г-н Фидел Беев все още е управител в Събирателно дружество “Братя Бееви” и фактури за търговска дейност между общинското предприятие “Стройком” и СД “Братя Бееви”. ОИК реши да даде срок на г-н Беев до 17 юни 2004 г. да представи доказателства в своя защита.
В периода от 14 до 17 юни включително се случиха няколко знаменателни събития. Две от тях придобиха голям обществен отзвук. Кметът Ф. Беев внесе до Общинския съвет искане за отмяна на решение 149 от 19 май 2004 г., тъй като то противоречало на интересите на общината. С въпросното решение се променя улична регулация и се обособява имот от 200 кв.м. в района на цеха за мрамора на “Минерали-М” с управител Надежда Ключкова - една от подписалите сигнала до ОИК. По индиректен път бе атакуван и друг от подписалите се - Александър Даскалов. Работниците от строителната бригада на общината без писмена кметска заповед зариха направените изкопи за полагане на кабел от фирма, в която той е съдружник.
По силата на задълженията си председателката на ОИК Иванка Станчева подаде сигнал в Районна прокуратура за представените пред комисията факти. Излязоха и нови факти: че г-н Фидел Беев е прекратил участието си като управител в “Беев груп” и смесеното дружество между общината и братя Бееви “Спорт Бееви” АД с решение на Пазарджишки окръжен съд от 14 юни 2004 г. (първия работен ден след подаване на сигнала). От съдебните справки се видя, че Събирателно дружество “Братя Бееви”, в което кметът продължава да е управител, е собственик и на стопанисващите автогарите във Велинград и Пазарджик “Чепино автотранспорт” и “Трансавто”. От последните две фирми Ф. Беев е излязал като управител в края на февруари т.г.
Случващото се за пореден път във Велинград фокусира интереса на много медии. Те буквално гръмнаха, когато на 17 юни следобед лично Фидел Беев пръв съобщи пред телевизия “Евроком” новината, че член на ОИК е задържан с подкуп от 10 хил. лева по негов сигнал. Официалната информация от РДВР - Пазарджик потвърди, че задържаната е Галя Кюлева, като е получен сигнал от г-н Беев и са използвани законовите средства. На 18 юни бе разпространена декларация на партиите и движенията от коалиция “Местни избори 2003”, чийто представител в ОИК е г-жа Кюлева. Председателят на коалиционния съвет и на БСП Тома Пачалов обяви, че предлагат на ЦИКМИ да прекрати правомощията на г-жа Г. Кюлева и на нейно място да бъде назначен заместник, а националното ръководство на Съюза на комунистите в България да вземе отношение по нейното поведение и действия. Същият ден следобед г-жа Кюлева бе освободена срещу гаранция от 2000 лева и участва в заседанието на ОИК, тъй като към момента е законен член на комисията. По случая ще се водят следствено и съдебни дела, за да се докаже наличие или липса на вина.
Всичко случило се през последните дни с висок градус на обществено напрежение ще има продължение. Местната власт във Велинград отново ще се люлее от съдебни битки. Този път са възможни и трусове от друг характер, тъй като през изтеклата седмица започна проверка на Прокуратурата и Икономическа полиция. Обект на проверката са сделките, извършени от общината през настоящия кметски мандат. Очаква се резултатите от тази проверка да видят бял свят през тази седмица. От тях ще зависи дали велинградчани ще станат свидетели само на поредния властови трус или този път ще е истинско земетресение.
Материалите по темата подготви Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=918