Централният площад ще носи името “Николай Гяуров”
Дата: Saturday, July 03 @ 14:51:50 UTC
Topic: Култура


За да се увековечи паметта на именития наш съгражданин Николай Гяуров, Общинският съвет реши централният площад на Велинград занапред да носи неговото име. Досега площадът се казваше “Фонтаните”, но в навечерието на тазгодишните Празници на културата и Деня на Велинград 3 юли той ще бъде преименуван. На подходящо място на площада ще бъде поставен барелеф на известния оперен певец, който прослави името на България по всички големи световни сцени. Съветниците решиха барелефът да бъде заплатен от тях.
В Комисията по образование и култура към Общинския съвет са постъпили и други предложения как да почетем паметта на починалия преди седмици в италианския град Модена Николай Гяуров. От Литературния клуб са дали идея за постоянна изложба в Историческия музей, посветена на живота и творчеството на знаменития бас. В комисията по опазване паметниците на културата е постъпило предложение от В. Божкова кинозалата в музея, в която има и пиано, да бъде наречена на името на Гяуров.
При обсъждането в Общинския съвет Михаил Алексиев предложи неговото име да носи не площадът, а улица “Хан Аспарух”, на която се намира къщата на певеца и неговото семейство. Тази диея обаче не бе възприета, тъй като такова преименуване на една от централните улици би довело до големи проблеми с подмяна регистрациите и документите на граждани, фирми и учреждения.
Общинският съвет реши да се даде възможност за широка обществена дискусия по темата как да увековечим паметта на Николай Гяуров. В Комисията по образование и култура очакват мнения и предложения, които след това ще се обсъдят и ще бъдат избрани най-добрите от тях.
Готови сме да публикуваме идеи и на страниците на в. “Темпо”, така че ако имате позиция как да съхраним името и делото на Николай Гяуров - пишете ни.







This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=928