Юмер Хамза спря решенията за временните кметове
Дата: Thursday, August 26 @ 18:14:53 UTC
Topic: Политика


“За щастие или нещастие на мен като велинградчанин се падна да взема решение по този казус”, каза Юмер Хамза в началото на пресконференцията си на 19 август. Поради заболяване на областния управител Иван Димитров в момента г-н Хамза изпълнява тази длъжност и сложи подписа си под заповедите за спиране на две решения на Общински съвет - Велинград.
Като мотиви за спиране на решение 235, с което местният парламент прекрати правомощията на временния кмет Стоян Дулев, Юмер Хамза изтъкна нарушения на ЗМСМА и чл. 90 от Правилника за работа на Общинския съвет. Според г-н Хамза и юристите на областната администрация временен кмет може да бъде избран с обикновено мнозинство, но за свалянето му се изисква квалифицирано мнозинство от 2/3. В конкретния случай Стоян Дулев е избран за вр.и.д. кмет с 17 гласа, но според тяхното тълкувание на ЗМСМА може да бъде свален най-малко с 20 гласа. Освен това е нарушено изискването за 3-дневен срок от внасянето на искането за оставка и гласуването на решението, смята областна администрация.
Юмер Хамза спира и решението за избор на Иван Лебанов за вр.и.д. кмет на Община Велинград. В мотивите си той се позова на чл. 42, ал. 2 от ЗМСМА и подчерта, че Общинският съвет може да избере на този пост единствено някой от зам.-кметовете. В случай, че съветниците свалят г-н Дулев, те са длъжни да изберат зам.-кмета Реджеп Ходжов, смята Юмер Хамза. (Припомняме, че кандидатурата на Р. Ходжов бе подложена на гласуване преди тази на Ив. Лебанов и получи един единствен глас).
Г-н Хамза коментира и факта, че под номер 235 на 18 август имаше две решения на Общински съвет - Велинград. “Досега не съм виждал две решения под един и същи номер. Това е проблем на председателя на Общинския съвет”, каза Юмер Хамза. Той обясни, че в областна управа е получен един текст на решението, след което Неджат Кехайов е телефонирал, че се налагат корекции и е изпратен друг текст. Освен това г-н Кехайов изпратил становище до областна администрация, че е бил принуден да подпише решение, което не е било прието с нужния брой гласове и затова е подписал с особено мнение.
Какво ще стане, ако не спрем решението, а после се окаже, че Иван Лебанов е избран незаконосъобразно, попита и.д. областен управител. В края на пресконференцията той обобщи, че така прекратява безвластието в община Велинград и оставя тълкуванията и решението на съда. Минути по-късно се срещна в близко заведение с областния лидер на ДПС Ахмед Хаджийски, който от своя страна на следващия ден отново пристигна във Велинград и проведе поредица от срещи с местния актив.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=968