Съборът на Юндола: всичко за всеки
Дата: Thursday, August 26 @ 20:26:06 UTC
Topic: Общество и наука


Ако рецептата за един събор е стълпотворение от хора, коли, сергии, скари, люлки, борби, музика, песни и срещи на всякакви нива, то на 22 август на Юндола тя бе стопроцентово спазена. В неделния ден в курортното селище се събраха хиляди мъже, жени и деца не само от Велинград и общината, а и от близките родопски градове и села. По широките ливади на Юндола не остана място от хора и автомобили, в центъра се получиха задръствания от авто-колони, а алъш-веришът и забавленията бяха на високи обороти. Тази година за настроението на присъстващите се погрижиха не само познатите местни фолклорни състави, но и гостуващи фолк-звезди.
Въпреки празничното настроение не липсваше и скандал. Повечето от собствениците на автомобили, които паркираха в централната зона, бяха принудени да плащат такса от 1 лев. Срещу левчето си получаваха хвърчащ лист без номер, печат или някоя друга от задължителните за билет заверки. Момчетата, които късаха билетчетата препращаха недоволстващите гости на събора към кметския наместник на Юндола Васил Кадьов. На въпрос на в. “Темпо” кой събира таксата и защо билетите не отговарят на никакъв данъчен стандарт, г-н Кадьов обясни, че със събраните пари има намерение да ремонтира сградата на кметството: “Сградата е от 1929 г., никой не е забил един пирон. Общината не е дала 1 стотинка за кметство Юндола, защото беше ограбена. Затова поех този риск да направя нещо. Билетите ги давам по опис и по опис ще ги събирам”. Г-н Кадьов каза, че има големи неприятности и с търговците по сергиите, защото с бележка за една платена такса се отчитали и повече сергии, а пък разходите за програмата на събора са големи.
Явно съборът не е само музика, трапези и веселие. Доста има да се желае за организацията на движението, търговията и паркирането. Защото и най-добрите намерения не оправдават подобни “документи” като тези за паркирането на Юндола да се издават от официална общинска структура.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=971