Представителният духов оркестър остана без зала за репетиции
Дата: Tuesday, August 31 @ 14:45:38 UTC
Topic: Общество и наука


Докато музикантите и мажоретните от Представителния оркестър на Велинград са на поредното си успешно турне в Гърция, диригентът Димитър Мечев е зает с трудната задача да осигури репетиционна зала.
До турнето в Солунската община Синдос, което започна на 26 август, музикантите и мажоретките репетираха в зала в сградата на СД “Братя Бееви” срещу общината. Г-н Красимир Беев ни разреши да репетираме до турнето, но след това има други планове, за да печели от залата, сподели диригентът Димитър Мечев. Обяснима е неговата голяма тревога, че може да рухне дейност, която десетилетия наред е била успешна и е носила слава на Велинград.
Духовият оркестър ползва помещения в сградата на т.нар. Стара милиция на ул. “Отец Паисий”. Но тя от години е реституирана, търси й се купувач и на практика оркестърът във всеки момент може да се наложи да напусне. Ние по-скоро пазим сградата, а и плащаме сериозна сума за “СОТ”, обясни г-н Мечев. В читалищната сграда в Лъджене на практика не може да се освободи помещение за репетиционна на музикантите и мажоретките. Защото за да се подсигури такова, трябва да се посегне на библиотеката.
Безспорно Представителният духов оркестър и мажоретен състав е една от емблемите на Велинград. Затова е крайно наложително общината бързо да намери подходящо помещение за репетиции. Един от обсъжданите варианти е бившата ритуална зала в Стария съвет, която от години се ползваше като заведение и клуб на Съюза на офицерите и сержантите от запаса (СОСЗ), а от няколко месеца е затворена. Новото общинско ръководство обяви намеренията си там отново да има ритуална зала, тъй като от 1990 г. насам сватбите във Велинград се сключват във фоайето на общината. От помещението не са се отказали и от СОСЗ. Друг възможен вариант, за да се осигури зала за оркестъра, е столовата в Стария съвет, за която имаше големи планове за проекти, но на практика е само склад. Свободни помещения могат да се намерят и в други общински сгради като “Стройком” например. Но е наложително проблемът да се сложи на дневен ред и общинарите да му търсят бързо решение.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=983