Една година град Сърница
Дата: Monday, September 06 @ 08:28:29 UTC
Topic: Общество и наука


На 12 септември се навършва една година от обявяването на Сърница за град. Това е поводът да поканим на разговор кмета на Сърница Шукри Якубов:
- Г-н Якубов, от 1 година Сърница е град. Променили ли този факт нещо в живота на сърничани?
- От момента, в който Сърница бе обявена за град, започнаха местните избори. Всички знаят, че след това 6 месеца продължиха съдебните проблеми около кметския пост. Това не бяха само мои проблеми, а и на цялото население, защото през тези месеци нищо не се правеше в Сърница. Основното е, че като нямаше законно избран кмет, нямаше кой да движи проектите пред различни програми и фондове. Основният проблем пред Сърница сега и в бъдещите години си остава инфраструктурата. В предишния мандат започна подмяна на водопроводната мрежа, но има още доста да се работи. Асфалтираните улици в Сърница са 1/3 - това също трябва да се подобри. Допълнителен проблем, особено по стъръмните места, са наносите, които при дъжд запушват шахтите и за отстраняване на щетите харчим излишни средства. Сърница първоначално е строена по градски тип: парцели от 600-700 кв.м., 6 метра разстояние между къщите, 95% от къщите са нови, на два и повече етажа.
- По мнението на всеки, който е ходил в Сърница това лято, приключвате един много силен туристически сезон?
- Това е точно така. На 4 септември направих обиколка - базите са пълни, около язовира има много палатки. Преди години в края на август след първия силен дъжд туристите си тръгваха, а сега има много хора. Тази година ни гостуваха много чужденци, доведени от туроператорски фирми на специфичен туризъм: коло- и конен туризъм, идва група от 17 английски рокери със специално направен маршрут. Тези туристи правят поне една нощувка в Сърница, някои и повече. За да предложим на гостите повече атракции освен барбекюта на открито и риболов, местният фолклорен състав подготви специална програма. През изминалото лято легло в къща струваше от 3 до 10 лева, най-често 5-6 лева. Има и луксозни бази, където леглото стига 20 лева. Сред гостите на Сърница това лято бяха редица именити спортисти като Таньо Киряков и съпругата му Надежда Георгиева, скоро идва Христо Марков - вече като депутат. Посетиха ни много заместник-министри и кметове от цялата страна.
- За да има още повече туристи, трябва да се оправи пътят до “Орлино”. Има ли реален шанс това най-после да се случи?
- Мина обществената поръчка и за 2004 г. е подписан договор с пазарджишката фирма “Пътстрой”. Разполагаме с 90 хиляди лева целева субсидия за четвъртокласна пътна мрежа. С тях сега ще направим 600-700 метра от пътя - отклонението от централния път Велинград - Доспат до промишлената зона. Целият път от Сърница до Орлино е 9 километра. За да го направим, ще търсим възможности по Мярка 8 на САПАРД и от ФАР. Голям проблем ще бъде финансирането на самия проект (около 3000 лева за километър), затова ще търсим средства от приватизация.
- Остава ли в сила амбицията град Сърница да стане и самостоятелна община?
- Спорът е от 1997 година, смениха се две правителства. Видя се, че никой няма интерес или желание да отдели Сърница. Затова тръгнахме от варианта Сърница да стане град и да използваме и това преимущество. Амбицията да станем отделна община остава - такова е желанието на голямата част от сърничани, въпреки че има и малка част, които защитават други интереси.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=987