Армъните ще правят Балканска коалиция
Дата: Tuesday, September 14 @ 07:15:39 UTC
Topic: Култура


Идеята за създаване на Балканска коалиция на армъните се роди на двудневния симпозиум и фестивал, провел се в събота и неделя в хотел “Панорама” на Цигов чарк. Организатор на проявата, събрала армъни от Ракитово, Пещера, Дупница, Велинград, Румъния, Македония и Гърция бе велинградското дружество с председател Васил Янакиев и с активната помощ на Парис Николов и Костадин Николов. Освен срещата с близки и приятели, форумът предостави и възможност за дискусия по проблема за съхранението на армънски език и култура, популяризиране на обичаите сред по-младите, запазване на армънската автентичност. Симпозиумът на 11 септември отбеляза сериозно присъствие: Никола Бабовски от Демократичната партия на армъните в Македония; представител на Съвета по етнически въпроси на Румъния и румънският консул в България; д-р Михаил Иванов - секретар на Съвета по етнически въпроси; проф. д-р Аурел Папари - председател на фондация “Шагуна”, която подкрепя армънски студенти; д-р Светла Ракшиева - етнолог от БАН; Димитру Пичава - главен редактор ина списание “Армънски живот”; г-н Фодула от Асоциацията за армънска култура; Вангя Териу от Македония, велинградският етнолог Георги Куманов, журналистът Илия Зоински и др.
Водещ бе изпълнителният директор на Центъра за аромънски език и култура Н. Кюркчиев. При откриването прозвучаха изпълнения на групата “Кънтиклу ностру” (“Родна песен”) с художествен ръководител Никола Янев-Чоли от Ракитово. Едно от най-впечатляващите изказвания на симпозиума поднесе г-жа Величка Гушева, чийто думи за мистерията да бъдеш армън просълзиха много от присъстващите. Гостите посетиха Батак и Пещера, където бяха посрещнати от местното армънско дружество. Вечерта се състоя среща на поети армъни.
В неделя започна фестивалът на армънските групи, сред които бяха “Кънтиклу ностру” от Ракитово, “Стяуа” от Пещера, изпълнители от Македония и Гърция и ансамбъл “Фантъна” (“Извор”) от Дорково. И тази година фестивалът завърши с внушително изпълнение на армънски химн на сцената от всички участвали певци, музиканти и гости.
ТемпоThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=998