Да се живее и управлява “без камък в пазвата”
Дата: Tuesday, September 14 @ 07:17:16 UTC
Topic: Политика


Тържественото честване на 60 години от 9 септември 1944 г. във Велинград, организирано от БСП, започна с изпълнения на Представителния духов оркестър пред паметника на съпротивата. Тук се събраха социалисти, симпатизанти на сродни леви формации, общински съветници от БСП, НДСВ, Зелената партия, ветерани от войните, присъстваха временният кмет Стоян Дулев и отстраненият от поста Фидел Беев. Пред паметника на съпротивата бяха поднесени венци и цветя, но за разлика от предишни години такива не бяха поставени пред паметника на участниците във войните пред църквата в Лъджене.
На централния площад “Николай Гяуров” честването продължи със слово на офицера от запаса Георги Златинов. Той определи 9 септември 1944 г. като светъл ден, историческо дело не на една партия, а на всички демократични и антифашистки сили, обединени в Отечествения фронт. Да отричаш 9 септември, значи да отричаш българския принос в борбата срещу фашизма; тогава се решиха въпроси на националната кауза като края на съюза с хитлеристка Германия, а за 45 години бяха построени 3 Българии, каза г-н Златинов. Той отрече обвиненията, че партизаните са били несретници, терористи и погромаджии на мандри, а са били борци за свобода. За разстрелите на невинни хора след 9 септември ораторът призна, че сигурно е допуснато беззаконие, но “времето е било размирно”. Като участник в създаването на документален филм за Народния съд г-н Златинов коментира за осъдените, че “всички не бяха вода ненапита”. В словото бяха цитирани много цифри за дадените жертви, но крайният извод бе, че днес не е нужно да се прави статистика на кръвта, а трябва като испанците да оставим трагичните страници в ХХ век.
Г-н Златинов завърши речта си с призив във Велинград да се живее, управлява и сътрудничи “без камък в пазвата”. Хората в града са травматизирани от разделението и отмъщението, искат да се работи за интересите на общината от истински демократи, патриоти, родолюбци, знаещи и достъпни управници.
От трибуната свое стихотворение за Милеви скали рецитира Лиляна Шуманова. След това председателят на БСП - Велинград Тома Пачалов прочете поздравителен адрес от Сергей Станишев до живите участници в антифашистката съпротива. Поздравителните адреси, стилно оформени с рисунка на Светлин Русев, получиха 68 велинградчани. Честването приключи с изпълнения на Представителния духов оркестър и на мажоретния състав.
Елена БаеваThis article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=999