24 Jun 2024

МЯСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА . Тел. 0882 298 008


В оглушително мълчание 20 съветници сложиха край на общинската болница

Публикувано на 14 Jun 2024 16:08

В оглушително мълчание 20 общински съветници от ГЕРБ, ДПС, ИТН, ЗНС и ВМРО гласуваха предложението на кмета Костадин Коев, с което бе сложен края на общинската болница „МБАЛ-Велинград“. Това стана на извънредна сесия на 14 юни 2024 г., свикана от председателя на местния парламент Димитър Гечев. Точката не бе обсъждана предварително в постоянните комисии, а на самата сесия пълно мълчание запазиха както кметът Костадин Коев като вносител, така и присъстващите 20 общински съветници. 

На извънредното заседание не дойдоха съветниците от местната коалиция „ССД-БЗНС“, „Левицата-ЗС „Ал. Стамболийски“ и ПП-ДБ, така че тяхната позиция по горещата точка също не стана ясна. 
В голямата зала на общината се събраха малцина граждани с плакати „Градът няма да ви прости за болницата“, „Запазване на общинското здравеопазване“ „Оставка“, „Долу ръцете от общинската болница“. В разпоредения от правилника 24-часов срок преди заседанието заявления бяха подадени три заявления за изказвания от граждани.
В качеството си на гражданин Павел Александров  настоя точката да бъде оттеглена. Той заяви, че прави лошо впечатление фактът, че решенията за общинската болница се взимат само на извънредни сесии, без обсъждания с обществеността и в комисии, което е знак за непрозрачно управление. Той попита съветниците дали за тях общинското здравеопазване е маловажен въпрос и с каква степен на информираност ще гласуват, след като преди часове са получили 70 страници материали по точката. Г-н Александров постави и въпроса дали съветниците са се запознали с двата оценителски доклада, които удобно установяват, че стабилизирането на общинската болница може да стане само с частен инвеститор. Той определи като манипулация това, че е предолжен само един вариант за гласуване, според който Община Велинград става миноритарен собственик в общинската болница. По този въпрос трябва да се знае мнението не само на съветниците, а и на гражданите, каза Павел Александров и повторно поиска точката да бъде оттеглена.
Общинският председател на „Възраждане“ Иван Маринов обърна внимание върху факта, че част от съветниците не присъстват и явно не искат да са част от това, което ще се случи. Той припомни клетвата, положена от общинските съветници и подчерта, че това, което ще стане днес, не е в интерес на гражданите на нашата и на още няколко общини, които се лекуват в „МБАЛ-Велинград“. Преди година и половина общинската болница беше в добро финансово състояние, но сега има 2 милиона задължения.

Павел Александров настоя точката да бъде оттеглена.
Иван Маринов попита кмета и съветниците защо са оставили врид управител и не са обявили конкурс за управител на болницата, който да я стабилизира и да не се налага да се търси инвеститор. Намеренията на инвеститора звучат много хубаво, но начинът, по който става това, навежда на мисълта, че няма да се случат - начинът не е прозрачен, а подозрителен, каза г-н Маринов. Той призова съветниците, ако имат чест и съвест, да гласуват според тях.
Пред Общинският съвет говори и народният представител от „Възраждане“ Стоян Таслаков, който каза, че не са против инвеститора и здравеопазването във Велинград да се подобри. Но общинската болница трябва да остане такава и мажоритарният дял да остане в ръцете на общината и нейните граждани. Без 51% не можете да осъществявате контрол, а без обществен контрол няма гаранции как ще се развие този проект, заяви депутатът. Той напомни, че се взима решение за поколения напред и няма нищо извънредно, което да е причина за спешното приемане на точката. Стоян Таслаков припомни и факта, че в началото на 50-те години на миналия век частни земи са били отчуждени за изграждането на болница в обществена полза и сега не е редно те да минават в чужди ръце.
Позиция относно предложението изрази Михаил Тиков, мажоритарен собственик на „Булфарма“. Той заяви, че „Медицински център Велинград“ ЕООД е част от най-голямата частна здравна група в България наред с болниците „Софиямед“, „Пълмед“, „Бургасмед“ и др. „Имаме експертиза, опит и отговорност за превърнем болницата в най-голямата общинска в България“, каза М. Тиков и посочи, че след вливането двете здравни заведения ще разполагат с около 540 легла. По думите му ще бъде преодолян острия недостиг на здравни кадри, тъй като в момента и в двете болници няма необходимият брой лекари за осигуряване на 24-часови дежурства. Михаил Тиков напомни, че са единствените, които са инвестирали в здравеопазването във Велинград и ще влязат в новото дружество с целия си актив: ДКЦ-1, МБАЛ „Здраве“ и 13 милиона лева по сметките на тези две дружества. Той изчисли, че инвестициите им в общото дружество ще са над 20 милиона лева, като ще погасят дълговете на общинската болница. Г-н Тиков изтъкна, че това предложение е подкрепено и от целия персонал на общинската болница. Като първостепенна задача той постави изграждането на спешно приемно звено в болницата, в което да дежурят лекари. Намеренията им включват до края на 2024 г. да бъдат открити нови звена: инвазивна кардиология, която е животоспасяваща и най-модерната болница за рехабилитация и физиотерапия в България. На страховете за частна болница М. Тиков противопостави примери от техните болници в Пещера и Панагюрище. А на финала обеща, че след около 2 години във Велинград ще имаме най-добрата общинска болница, по-добра от тази на „Асарел Медет“ в Панагюрище. 
Думите на Михаил Тиков бяха изпратени с аплодисменти от общинските съветници, които след това единодушно и поименно гласуваха сделката за общинската болница. Предложението, внесено от кмета Костадин Коев, предвижда вливане на „Медицински център Велинград“ ЕООД в „МБАЛ Велинград“ ЕООД.
„Медицински център Велинград“ ЕООД е търговско дружество, което е 100% собственост на „Булфарма“ ООД с мажоритарен собственик Михаил Тиков. В момента управител на „Медицински център Велинград“ е д-р Иво Гугалов.
„МБАЛ Велинград“ ЕООД е търговско дружество, което е 100% собственост на Община Велинград в лицето на Общински съвет – Велинград.
В хода на подготовката за вливането са изготвени два оценителски доклада от столичната фирма „Балкан консулт 2002“. Според доклада за „МБАЛ Велинград“ стойността на всички активи на общинската болница – сгради, земи, медицинска и друга апаратура е 7 462 180 лева. „Медицински център Велинград“ ще придобие дялове в общинската болница чрез увеличение на капитала на общинското дружество до 31 909 710 лева. След вливането съотношението на собствеността в „МБАЛ Велинград“ ще се промени така: Община Велинград ще има дялове на стойност 7 462 180 лева, а „Булфарма“ ще притежава дялове на стойност 24 447 530 лева. 
Има и допълнително условие за разпределението на дяловете и то е да бъде завършена процедурата по апортирането на трите имота на болницата, които преди 2 месеца мнозинството в Общинския съвет преобразува от публична в частна общинска собственост. Към момента апортирането не е вписано в Търговския регистър, тъй като заради задължения има наложена възбрана от Държавен съдебен изпълнител към Районен съд – Велинград.
С гласуваното решение частното дружество „Булфарма“ получи пълен контрол над общинската болница, а общината не получава нито лев и запазва символични проценти. 
Елена Баева


МЯСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА . Тел. 0882 298 008


Новите 8 народни представители

Публикувано на 18 Jun 2024 12:00

Само 29% от имащите право на глас 234 703 жители на област Пазарджик участваха в изборите за 50-тото Народно събрание на 9 юни 2024 г. Рекордно ниската избирателна активност помогна на големите партии и 5 от тях си разпределиха осемте мандата в 13 МИР - Пазарджик. В поредния нов парламент изпраща

Към цялата статия »

СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 18. 06. 2024

Публикувано на 18 Jun 2024 11:57

ФУТБОЛ Европа и светът са футбол! Започна Европейското първенство, което събира емоциите на милиони хора от различни държави и култури. И въпреки че българският национален отбор не е сред участниците в най-големия футболен празник на нашия континент, ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Ве

Към цялата статия »

Как гласувахме за Европейски парламент

Публикувано на 18 Jun 2024 11:56

В изборите за Европейски парламент на 9 юни 2024 г. в област Пазарджик подреждането на кандидатите, които прескачат бариерата и ще има свои представители в Брюксел, е следното:

Към цялата статия »

В секция 20 във Велинград: 3 гласа и 3 грешки в протокола!

Публикувано на 18 Jun 2024 11:53

Гласуването в секция 20 във Велинград е своеобразно огледало на изборите на 9 юни 2024 г. Секцията е в читалището в кв. Чепино и в нея гласуват жителите на ромаската махала Анезица. Броят на имащите право на глас за Народно събрание е 1061. В деня на изборите са гласували трима избиратели. Активн

Към цялата статия »

15-годишно момиче от Ракитово се удави в напоителен канал

Публикувано на 18 Jun 2024 11:46

В ранния следобед на 11 юни на телефон 112 в РУ - Пазарджик е получен сигнал. По информация от пресцентъра на ОД на МВР група деца и техни близки били в землището на пазарджишкото село Црънча. 15-годишно момиче от Ракитово паднало в напоителен канал „Алеко Потока“, който по това време е пълен с б

Към цялата статия »

СЕСИЕН ОБЕКТИВ 14. 07. 2024

Публикувано на 18 Jun 2024 11:45

ПОМПЕНА СТАНЦИЯ Общинският съвет даде съгласие за частично изменение на плана за регулация в парк Клептуза.  Предвижда се ново застроително петно с площ 346 кв.м., върху което ще бъде изградена помпена станция. Възложител на проекта е Община Велинград.

Към цялата статия »

„ВКТВ“ с нова телефонна услуга за клиентите

Публикувано на 18 Jun 2024 11:36

Общинското дружество „ВКТВ“ ЕООД събощи, че открива нова услуга за своите клиенти. Чрез телефонната централа с номер 0359/52686 вече ще се предоставя автоматичен трансфер на обажданията към съответния отдел. Системата ще пренасочва повикванията към избрания отдел спрямо избора, направен от клиент

Към цялата статия »

Майката, която дари къща в памет на синовете си

Публикувано на 18 Jun 2024 11:31

Към края на разбитата и осеяна с дупки улица „Стойо Калпазанов“ в квартал Каменица се намира къщата, дарена от Катерина Калпазанова на Община Велинград.  Дарението е направено през 1970 година, а историята му е низ от трагични събития.
Катерина Стоева Калпазанова, която се подписва и хора

Към цялата статия »

В средата на годината общината няма договор за дезакаризация на тревните площи

Публикувано на 18 Jun 2024 11:07

Най-честият въпрос, които читатели на „Темпо“ задават през последния месец, е защо тази година все още общината не е организирала пръскане на тревните площи срещу кърлежи, бълхи, комари и др. Преди седмица писахме по темата, но не последва реакция от страна на общината.
В последните години пър

Към цялата статия »

Малки обяви: 17. 06. 2024

Публикувано на 18 Jun 2024 11:03

НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
ПРОДАВА
Продавам парцел 1.695 кв. м. с лице към главен път Велинград - София, в близост до цирк ВелиЛенд“, на ъгъл с 2 пътя. 0876 777166. 
***
Продавам два парцела 7.446 кв.м. и 9.150 кв.м. за ниско строителство в регулация срещу Белодробна болница, м. Дълбоки дол

Към цялата статия »

Общината започва работа по нов социален проект

Публикувано на 18 Jun 2024 11:03

Община Велинград започва работа по проект за активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение. Той бе представен на пресконференция на 12 юни от заместник-кмета Исмаил Моллов - ръководител на проекта и Цвета Спасова - началник отдел „Туризъм и реклама“. Присъстваха предст

Към цялата статия »

Годишен концерт на школите в ОДК

Публикувано на 18 Jun 2024 11:02

Вълнуваща годишна музикална продукция събра над 50 деца от школите по медни духови инструменти с преподаватели Николай Кривошийски и Емил Балабанов, школа по пиано с ръководител Ирина Байрактарова, школа по флейта с ръководител Венера Ланджова, кларинет с ръководител Гочо Праков, обой и саксофон

Към цялата статия »

Представиха книга за майката на лесничея Васил Попов

Публикувано на 18 Jun 2024 11:01

На 6 юни 2024 г. в конферентната зала на Националната ПГГС „Христо Ботев“ - Велинград бе представена книгата на д-р Стоянка Коева „Теофано Попова. Обществено-педагогически поглед към живота и делото на легендарната народна учителка“. 
Стоянка Коева е доктор на педагогическите науки, дълги

Към цялата статия »

С любов към старата градска песен

Публикувано на 18 Jun 2024 11:00

За единадесети път НЧ „Васил Левски-1904“ огранизира Националния фестивал на старата градска песен „Красив роман е любовта“. На читалищната сцена в кв. Каменица на 15 юни 2024 г.  фестивалът бе открит от Катерина Мирчева с изпълнение на саксофон и от домакините ГСГП „Вела“ при НЧ „Васил Левс

Към цялата статия »

100 години от рождението на Димитър Малев

Публикувано на 18 Jun 2024 10:59

Той е роден на 20 юни 1924 година в село Торпис, Егейска Македония. През 1946 година семейството се заселва в град Гоце Делчев. Там през 1943 година завършва гимназия. Имаше брат и сестра. Войник е от 1943 до 1945 година. Участва в първата фаза на Отечествената война. От 1945/1951 г. е счетоводит

Към цялата статия »

Велинградският футбол през последните 30 години

Публикувано на 18 Jun 2024 10:57

Любителите на футбола във Велинград имат достатъчно поводи да се гордеят със славното минало на ФК „Чепинец“ през 70-те години на ХХ век, когато велинградският отбор се превърна в истински хит, най-вече с изявите си в турнира за тогавашната Купа на Съветската армия. Още в предварителните кръгове

Към цялата статия »

Празник на здравето и движението в училището в Биркова

Публикувано на 18 Jun 2024 10:51

Регионалната здравна инспекция - Пазарджик организара празник, посветен на здравето и двигателната активност в ОУ „Д-р Петър Берон“ в село Биркова. Учениците  научиха простичките, но жизненоважни правила за добро физическо и психическо здраве: здравословно и разнообразно хранене, ежедневна д

Към цялата статия »

В оглушително мълчание 20 съветници сложиха край на общинската болница

Публикувано на 14 Jun 2024 16:08

В оглушително мълчание 20 общински съветници от ГЕРБ, ДПС, ИТН, ЗНС и ВМРО гласуваха предложението на кмета Костадин Коев, с което бе сложен края на общинската болница „МБАЛ-Велинград“. Това стана на извънредна сесия на 14 юни 2024 г., свикана от председателя на местния парламент Димитър Гечев. Т

Към цялата статия »

Сделката за общинската болница: 23% за общината, 77% за „Булфарма“

Публикувано на 13 Jun 2024 09:41

Първа точка в извънредната сесия на Общински съвет – Велинград на 14 юни 2024 г. е преобразуването на общинската болница „МБАЛ-Велинград“. Предложението е внесено от кмета Костадин Коев и предвижда вливане на „Медицински център Велинград“ ЕООД в „МБАЛ Велинград“ ЕООД.

Към цялата статия »

Общината ще преобразува общинската болница

Публикувано на 12 Jun 2024 12:15

Председателят на Общински съвет - Велинград Димитър Гечев свиква съветниците на извънредно заседание на 14 юни 2024 година от 12 часа. Първа точка в дневния ред е  „Процедура за преобразуване на „МБАЛ-Велинград“ ЕООД“. За момента на сайта на общината не е качен дневният ред и материалите към

Към цялата статия »


CopyRight Вестник "Темпо" ЕООД , Велинград 2023