30 Jun 2024

МЯСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА . Тел. 0882 298 008


История за общинска болница и още нещо

Публикувано на 25 Jun 2024 11:21

През 2001 г. Община Велинград сложи на тезгяха за приватизация своята поликлиника. Явиха се две дружества: “Дестомед 2000” на лекари от поликлиниката предложи оферта от 568 735 лева, “Медицински център Велинград”, в който наред с местни лекари имаше и външен инвеститор д-р Михаил Тиков,  предложи 400 000 лева. Общината прие по-ниската оферта, като решението беше подкрепено от кмета д-р Цветан Дафов и 18 съветници. 


През 2024 г. Община Велинград преобразува своята болница. Този път без процедура за продажба и с нулев приход в общинската хазна. Кметът д-р Костадин Коев предложи, а 20 общински съветници в пълно мълчание, без нито едно изказване, гласуваха. Решено бе в общинската болница да се влее частното дружество „Медицински център Велинград“, собственост на „Булфарма“ с основен акционер д-р Михаил Тиков. След „вливането“ общината ще има около 23% от преобразуваното дружества, а мажоритарният дял от около 77% остава за „Булфарма“.
Между двете решения стоят 23 години, изпълнени със страсти и сметки, разделения и обединения, напрежения и колаборации. 23-годишна история, в която едни и същи лекари минават от едната на другата страна на барикадата; кметове обещават едно и правят друго; съветници организират бойкоти или гласуват под строй, а персоналът на болницата прави подписки и протести в защита на поредния управител...
Точката на тази история вече е сложена с решението на Общински съвет - Велинград на извънредната сесия на 14 юни 2024 г. И преди да затворим страницата, нека си припомним само малка част от сюжетите на „болничните войни“, през които и ние - жителите на Велинград и пациентите на здравните заведения, бяхме принудени да преминем.
Още в договора за продажба на поликлиниката от 2001 г. е заложена идеята за „колаборация“ между частното “ДКЦ 1” и общинската болница. Това става чрез неизяснената собственост на помещения за лаборатории, аптека, администрация,  Центъра по хемодиализа. Става и на принципа на „кръговата икономика: “ДКЦ 1” отдава помещения на общопрактикуващите лекари, те  от своя страна насочват пациентите към специалистите от “ДКЦ 1”, сред които за дълъг период от време са и много лекари от общинската болница. 
Закономерно през 2005 г. частното здравно заведение обявява намеренията си да построи своя болница. Част от лекарите (включително от общинската болница) приветстват и идеята, и инвеститора. Мненията на съветниците се разделят на две и разгорещено спорят дали конкуренцията на една частна болница ще подобри здравеопазването във Велинград, което съвсем не е на желаното ниво. Частната болница „Здраве“ е тържествено открита на 1 октомври 2008 г. Собственикът д-р Михаил Тиков подновява офертата общинската болница, “ДКЦ 1” и “Здраве” да се обединят под формата на публично-частно партньорство. Поредните подписки сочат, че 44 лекари са „за“, а 146 лекари, сестри и санитари от „МБАЛ Велинград“ са „против“, защото виждат в предложението опит за скрита приватизация на общинската болница.
В този период настъпват промени в закона за здравето, според които лекарите не могат да работят едновременно и в общинската, и в частната болница и това драматично променя ситуацията. По същото време кметът Иван Лебанов излиза с идея за изграждане на детска градина и ясла, общинска поликлиника, хотел, закрита спортна зала, два тенис корта, отоплителна централа с биомаса - в района на общинската болница. Предложението среща сериозен отпор, като знаково изказване прави д-р Георги Дошев, който заявява, че решението за парцела на общинската болница е тема за местен референдум, защото засяга цялото население на общината и региона. Спорното предложение остава само на хартия.
През 2011 г. следва нов опит: на една от редките си пресконференции д-р Тиков обявява, че общинската болница вече е частна, сочейки договор за съвместна дейност с частното дружество „Вели Медикус“. От общинската болница отговарят, че това е единственият начин да продължат да съществуват. Кметът Иван Лебанов заявява, че болницата ще остане общинска, а дори да се стигне до публично-частно партньорство, то общината трябва да запази по-голям дял. Което не попречи на д-р Тиков да продължи да преследва своята цел търпеливо, през няколко общински съвета и няколко кметски мандата. 
Голямата промяна в позицията на общинското ръководство дойде по време на втория мандат на кмета Костадин Коев. Най-ярък израз на новия курс беше освобождаването от длъжността управител на спечелилия конкурса д-р Данчо Гурдев, който направи сериозни крачки за реформи и финансова стабилизация на болницата. Свалянето му от поста доведе до невиждани дотогава протести не само на персонала на болницата, а и на много граждани. Кметът К. Коев предложи за врид управител д-р Заприн Пепелов с обещанието, че той ще спаси общинската болница. Нищо такова обаче не се случи, точно обратното - сбъднаха се всички очаквания, че общинската болница ще бъде доведена до такова състояние, че поредната идея за преобразуването й да е равносилна на спасение. Фактът, че на 14 юни 2024 г. предложението за вливане бе прието без почти никакви протести от страна на медици и граждани, сам по себе си е показателен.
Че историята на общинската болница ще има такъв финал беше ясно още, когато след изборите през есента на 2023 г. стана известен съставът на новия Общински съвет. Първо се видя, че решенията за съдбата на общинската болница няма да се бавят и са приоритет - най-важните от тях бяха взети на три извънредни сесии, свикани от председателя Димитър Гечев. На една от тези извънредни сесии дори се стигна до парадокса точката за болницата да бъде внесена като допълнителна. Допълнителна точка на извънредно заседание е нещо, което Народното събрание не си позволява, но във Велинград се оказа напълно възможно, а и не последва санкция от Областната администрация! 
Възможно е на 14 юни 2024 г. Общинският съвет да е взел добро решение за общинската болница и след 2 години да се сбъдне обещанието на д-р Тиков във Велинград да има по-хубава болница в сравнение с еталона в Панагюрище. Защо ли вместо да аргументират сделката, да обяснят какво печели от нея общината и да се гордеят с вота си, съветниците и кметът потънаха в пълно мълчание? Велинградчани също посрещнаха случващото се с мълчание - с малки изключения в залата и с повече в социалните мрежи, откъдето обаче гласът им не беше чут. От тема за референдум съдбата на общинското здравеопазване и на общинските парцели около болницата днес вече е сведена най-много до тема за разговор - насаме, под сурдинка, да не чуе някой...
Но гласуването за болницата е знак и за нещо повече. От историята на Общински съвет - Велинград се знае, че при такива важни гласувания се действа на принципа „ти на мене, аз на тебе“. Така че събраното комфортно мнозинство от 20 съветници тепърва ще гласува още важни решения. Гласовете стигат не само за лични сделки с парцели, минерална вода или обществени поръчки, а и за стратегически решения - например за Клептуза, за Плажа, за мината. Все пак сме още в началото на мандата, а извънредна сесията винаги може да бъде свикана.
Елена Баева


МЯСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА . Тел. 0882 298 008


Агенция по вписванията отказа да впише преобразуването на общинската болница

Публикувано на 30 Jun 2024 18:25

Агенцията по вписванията (АВ) отказа да впише преобразуването на общинската болница „МБАЛ-Велинград“, гласувано от Общинския съвет на 14 юни 2024 г. Заявлението за вписване е подадено на 20 юни, а отказът е постановен на 24 юни 2024 г.

Като мотиви за отказа от Агенцията по вписванията посоч

Към цялата статия »

Юнската сесия се занимава с имотни въпроси

Публикувано на 28 Jun 2024 18:02

Заседанието на Общински съвет - Велинград на 27 юни започна с изказване на Злати Льотин от ДПС извън дневния ред. Той алармира, че е крайно належащо да бъде обсъден проблемът с липсата на вода в 9 населени места от общината, по който вече втори мандат откакто той е съветник не се взимат мерки. Г-

Към цялата статия »

„За истината“ - свободно пространство за независима регионална журналистика

Публикувано на 28 Jun 2024 17:59

Приключва проектът „От мен зависи! От нас зависи!“, по който вестник „Темпо“ работи през последната година. Развитието на активно гражданско общество във Велинград и региона беше неговата основна цел. Нашият проектът бе финансиран в рамките на конкурс за независими регионални журналисти и медии в

Към цялата статия »

Община Велинград не поддържа актуална информация за обществените поръчки

Публикувано на 27 Jun 2024 15:46

Разпоредбите на Закона за обществените поръчки (ЗОП) задължават общините като възложители да поддържат на своите електронни страници „Профил на купувача“. Как Община Велинград спазва това изискване?
На сайта на нашата община секцията „Профил на купувача“ е разделена на две части - преди и след

Към цялата статия »

За пореден път ОА не дава списъка с улиците за асфалтиране

Публикувано на 27 Jun 2024 15:42

В началото на всеки летен сезон много велинградчани се интересуват от това кои улици ще бъдат асфалтирани или ремонтирани. Всеки с надежда, че и неговата улица най-после ще е плана за тази година. Но и в самия край на месец юни отговор на този въпрос пак няма.
Един от най-добре пазените в тайн

Към цялата статия »

Ефектът на доминото: „ремонт на ремонта“ във Велинград

Публикувано на 27 Jun 2024 15:32

Рано сутринта на 25 юни 2024 г. част от улица „Юндола“ беше затворена за движение. Причината - авария на канализацията на кръстовището между ул. „Юндола“ и ул. „Бачо Киро“. Аварията е на мястото, където новата канализация по „Бачо Киро“ е включена към съществуващата канализация по ул. „Юндола“.

Към цялата статия »

Временните управители на общински фирми са най-постоянни

Публикувано на 26 Jun 2024 21:45

„Всичко временно е постоянно“ - това е подходящ девиз за общинските фирми във Велинград. Община Велинград е собственик на дружествата „ВКТВ“, „МБАЛ-Велинград“ и доскоро „Медицински център Велинград 2017“. Към момента всички те имат временно изпълняващи длъжността управители. Дали това е част от п

Към цялата статия »

11 години труд преобразиха пустееш баир в градина

Публикувано на 26 Jun 2024 21:38

Народната мъдрост гласи, че на човек не му трябва на баир лозе. Но двама наши съграждани с цената на 11 години доброволен труд успяха да превърнат баир в градина. Ако се разходите по улица „Борислав“, ще видите как Николинка Лазарова и Георги Гешев са преобразили един пустеещ насип в красив и чис

Към цялата статия »

От 17 години общината не е актуализирала данните за зелената система

Публикувано на 26 Jun 2024 21:33

През 2007 г. в Боров парк във Велинград е имало 535 дървета, в парка на Клептуза - 139, в парка на Вельова баня - 163, по бул. „Хан Аспарух“ - 106, в парка при Финансовото - 46, по бул. „Съединение“ в района на квартал Каменица - 207 дървета и 215 храсти. Данните са от Регистъра на зелените площи

Към цялата статия »

Читалище и сдружение са носители на първата награда „София Ключкова“

Публикувано на 26 Jun 2024 09:30

На 25 юни 2024 г. бяха излъчени победителите в конкурса за активни граждани за наградата на името на София Ключкова. Награждаването се проведе в залата на Туристическия информационен център, като на нея бяха поканени участниците в конкурса. 
Първият по рода си конкурс беше организиран от

Към цялата статия »

АДФИ откри нарушения по 3 обществени поръчки на Община Велинград

Публикувано на 25 Jun 2024 11:26

На 20 юни Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) съобщи, че е установила нарушения при 42% от проверените през миналата година обществени поръчки. Проверката е обхванала 1407 обществени поръчки на обща стойност 4 797 202 716 лева, а при 592 от тях са установени нарушения.
През 2023 г

Към цялата статия »

СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 25. 07. 2024

Публикувано на 25 Jun 2024 11:22

СЕСИЯ На 27 юни ще се проведе редовна сесия на Общински съвет - Велинград. Дневният ред е от 29 точки, сред които приемане на годишен финансов отчет на „МБАЛ-Велинград“за 2023, утвърждаване на средищни и защитени детски градини и училища, решения по социални проекти и др. Не са представени 4 от о

Към цялата статия »

История за общинска болница и още нещо

Публикувано на 25 Jun 2024 11:21

През 2001 г. Община Велинград сложи на тезгяха за приватизация своята поликлиника. Явиха се две дружества: “Дестомед 2000” на лекари от поликлиниката предложи оферта от 568 735 лева, “Медицински център Велинград”, в който наред с местни лекари имаше и външен инвеститор д-р Михаил Тиков,  пре

Към цялата статия »

Съветник пусна жалби против решението за общинската болница

Публикувано на 25 Jun 2024 11:20

На 21 юни 2024 г. Стефан Малинов, общински съветник от Местната коалиция ССД/БЗНС, е пуснал две жалби против решението, с което местният парламент преобразува общинската болница „МБАЛ-Велинград“. Решението бе гласувано от 20 съветници на извънредна сесия на 14 юни и в резултат, след вливането на

Към цялата статия »

КРИМИ ХРОНИКА 25. 07. 2023

Публикувано на 25 Jun 2024 11:19

ДРОГА При проверка в къща, обитавана от 53-годишна велинградчанка, полицията е открила 8 полиетиленови пликчета със синтетичен канабиноид. При друг случай  полицаи от  участъка в Ракитово са засекли и проверили 25-годишен мъж, у когото е открито полиетиленово топче със суха марихуана. И

Към цялата статия »

РУО отчете резултатите от матурите в област Пазарджик

Публикувано на 25 Jun 2024 11:19

На 17 и 20 май 2024 г. се проведоха задължителните държавни зрелостни изпити (ДЗИ) в 35 училища от област Пазарджик. РУО - Пазарджик обобщи резултатите от матурите.
На ДЗИ по български език и литература се явиха 1568 зрелостници. Средният е Добър 4.09 при среден успех за страната Добър 4,32.&n

Към цялата статия »

42 секционни комисии са предали протоколи без грешки

Публикувано на 25 Jun 2024 11:18

Без грешки са протоколите на 42 секционни избирателни комисии (СИК), които работиха на изборите за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни 2024 г. на територията на община Велинград. Останалите 9 секционни комисии в нашата община са предали протоколи с грешки.

Към цялата статия »

Започват обществени консултации по Общия устройствен план на Сърница

Публикувано на 25 Jun 2024 11:16

За първи път след създаването на Община Сърница през 2015 г. започва процедура за провеждане на обществени консултации за Общ устройствен план (ОУП) на град Сърница. Решението за изготвяне на ОУП е от 2020 г., а на 14 юни 2024 г. общината обяви началото на консултациите по изготвения доклад за Ек

Към цялата статия »

Контрастите на културното ни богатство - повод за гордост или за срам?

Публикувано на 25 Jun 2024 11:09

Това лято Исторически музей - Велинград посреща своите посетители с изложбата „Чепино, Цепина, Велинград - хилядолетната история на Северозападните Родопи“. Експозицията привлича със своето богатство: 18 табла от фото-документална част представят 30 от най-значимите археологически обекти и находк

Към цялата статия »

В парка е опасно за пешеходци

Публикувано на 25 Jun 2024 11:01

Повече от месец парковото пространство под „Двореца“ буди възмущение сред хората, които преминават оттам. Точно до стълбите се е образувала голяма локва от минерална вода, която се е превърнала в мръсна и хлъзгава пързалка. Мястото е опасно, крие риск от падане и затова някой е поставил сигнална

Към цялата статия »


CopyRight Вестник "Темпо" ЕООД , Велинград 2023