01 Oct 2024


30 истории от 30 години

Публикувано на 01 Oct 2024 10:28

 В дните, когато отбелязваме поредната годишнина от Балканската война, припомняме статията на Илия Малинов за българския офицер Константин Кирков. Авторът Илия Малинов е от София, член на Съюза на независимите писатели. Статията е публикувана в „Темпо“ през октомври 1996 г. И днес тя е богат извор на информация за живота и творчеството на Константин Кирков –човек, трайно свързан с историята на Велинград, който заслужава да помним и уважаваме неговото име и дело. 


Първата в света военна педагогика е написана във Велинград

Ако минете по улица „Оборище“ 2 във Велинград и обърнете очи към двора на къщата, ще видите вековни борове превити от годините. Точно под тях капитан Константин Христов Кирков е написал първия учебник по военна педагогика в света: „Записки по военна педагогика. Курс за средния и старши клас от Военно на Негово Царско Височество училище. С, печатника Ив. Г. Говедаров и сие, 1900, У I, 624 страници“. По това време капитан Константин Кирков е бил командир на Трета погранична рота в Лъджене (1900-1903 г.)
Тази творческа личност идва от Военното училище на границата от една страна да упражнява строева служба, от друга търси спокойствие за творческите си занимания. И написва този колосален труд, който е предназначен за юнкерите в българското военно училище, но е преценен, че има и международно значение от автори чужденци. „Съвсем скоро „Записки по военна педагогика“ са преведени на руски език и са препоръчани като ценен учебник“ – пише подполковник Борис Дрангов. През 1913 г. учебникът е преведен на руски език и издаден в Санкт Петербург. Към предговора на това второ издание военният психолог д-р Шумков допълва: „Само 16 години след въвеждането на „Записки по военна педагогия“ на Константин Кирков в програмите на военните училища системното възпитание на армията, поставено на научни основи, даде своите резултати на бойното поле“. Положителни оценки за този труд има и във френската военна наука.
Военен деец с либерално-демократични възгледи е успял да напише труд и да вплете своите демократични тенденции и хуманизъм в тази първа по военна педагогия творба. В нея ще открием концепции, свързани с военното образование и възпитание от психологически, педагогически, етически и теоретически характер. И в това се състои и приносът му в тази област на военната наука.
Капитан Константин Кирков има още един принос към Велинград. Той е един от основателите на курортното дело в този град. „Курортът се разхубавява, в това отношение имат своя дял и военните гранични офицери. Атанас Зидаров създаде голям хотел, а първата вила се построи от полковник Кирков“ – пише дългогодишният учител Иван Ачев от Велинград.
Константин Кирков в мазето на къщата прави първата баня с прокарана минерална вода в селището. Доскоро се виждаха разхвърляни парчета от римска мозайка от пода на банята в двора на посочената къща. Продава къщата на войводата Иван Ботушанов, който идва от Якоруда.
Кой е този български творец и генерал?
Произхожда от видния възрожденски Кирков род от Плевен. Роден е на 31 август 1869 г. в Плевен. Остава сирак от рано. Учи в Плевен, завършва Априловската гимназия в Габрово и Военното училище в София с Десети випуск през 1889 година. Завършва и Военно-инженерната артилерийска академия в Торино, Италия с отличен успех. „Заемал е различни отговорни военни длъжности, като обикновено е изпращан на работа там, където е имало ежби между офицерите“ – пише племенникът му Георги Георгиев Кирков.
Участва в Балканската война 1912-1913 г. и става кавалер на ордена „За храброст“ IV степен. По време на Междусъюзническата война 1913 г. е началник на артилерията във видинската крепост и спомага за втората защита на тая крепост на българщината.
През Първата световна война 1915 г. е полковник и началник на флота. Всички подвизи на българския флот през тази война са свързани с името на полковник Константин Кирков. На 27 февруари 1918 г. е произведен в чин генерал-майор. През 1919 г. преминава в запаса на армията.
Има трима синове – Христо, който умира рано, Любен и Асен и две дъщери Надка и Елена. Умира на 1 септември 1920 г. в Казанлък.
Остави име на талантлив военен деец и най-вече на първостроител на българската военна педагогика и автор на значителни военно-педагогични творби. А велинградчани трябва да знаят, че е първосъздател на техния курорт.
Илия Маринов, 1996 г.


МЯСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА . Тел. 0882 298 008


Какво обеща новият собственик на болницата

Публикувано на 01 Oct 2024 10:50

 Като допълнителна точка в дневния ред на сесията на 26 септември 2024 г. бе внесено предложение за преобразуване на общинската болница „МБАЛ-Велинград“. Решението за преобразуване чрез вливане на частното дружество „Медицински център Велинград“ в общинското „МБАЛ Велинград“ беше прието от с

Към цялата статия »

СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 01. 10. 2024

Публикувано на 01 Oct 2024 10:47

 ПРАЗНИК На 22 септември във Велинград беше отпразнуван Денят на независимостта на България. Слово за историческата значимост на датата произнесе зам.-кметът Светла Томова. В програмата на площад „Н. Гяуров“ участваха ПМДОМС „Димитър Мечев”, ДЮВИШ „Звънче”, ВГ „Караоке”, „G-Team Animation”,

Към цялата статия »

Смъртна опасност е да си прост

Публикувано на 01 Oct 2024 10:46

 Учителят по физика Теодоси Теодосиев беше гост на Исторически музей - Велинград на 26 септември. Залата на музея събра не само учители, а и много велинградчани, дошли да чуят известния преподавател и създател на „Школата на Тео“, която вече години наред обучава най-добрите български участни

Към цялата статия »

Подновиха разкопките в светилището на бесите над Клептуза

Публикувано на 01 Oct 2024 10:45

 След 4 годишно прекъсване най-после Община Велинград осигури финансиране, за да продължат археологическите разкопки на светилището на бесите над Клептуза, до параклиса „Свети Илия“. „Благодарим на общината, която оцени значението на това място - един уникален обект на бесите, чиято архитект

Към цялата статия »

Бранд България, дестинациите лидери и ролята на човешкия потенциал

Публикувано на 01 Oct 2024 10:43

 Катедра „Икономика на туризма“ при УНСС и ИПГИТ „Ал. Константинов“ – Велинград отбелязаха Световния ден на туризма 27 септември с дискусионна кръгла маса на тема „Бранд България и дестинациите лидери в здравния туризъм - Велинград и Западни Родопи“. 

Към цялата статия »

СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26. 09. 2024

Публикувано на 01 Oct 2024 10:41

 ОТЧЕТ Общинският съвет отчете своята дейност за последните 6 месеца: проведени са 9 сесии, от които 3 извънредни. Гласувани са 198 решения. Двама съветници са отправили 9 питания към кмета К. Коев – Надежда Ключкова (2) и Стефан Малинов (7), като едно от неговите питания е оставено без отго

Към цялата статия »

Отново спорове за цените, на които общината продава имоти

Публикувано на 01 Oct 2024 10:39

 На сесията на 26 септември Общинският съвет гласува поредица от решения, свързани с продажбата на общинска земя. Единствените дебати отново бяха свързани с цените, на които се продава земя в Асфалтова база и Анезица. Съветникът Ангел Симеонов коза, че в момента има вълна от жители на двете

Към цялата статия »

Преобразуваха 8 парцела от публична в частна общинска собственост

Публикувано на 01 Oct 2024 10:38

 Без нито едно изказване, но с прегласуване, Общинският съвет прие предложението на кмета Костадин Коев за преобразуване от публична в частна общинска собственост на 7 парцела на ул. „Евлоги Георгиев“, в ската на Боров парк. В материалите по точката от ОА не предоставиха акт за собственост,

Към цялата статия »

На театър през октомври

Публикувано на 01 Oct 2024 10:36

 Още в началото на октомври читалищата във Велинград отварят врати не само за новия творчески сезон, а и за любителите на театъра. Театралният афиш за октомври е богат и разнообразен.
На 11 октомври НЧ „Отец Паисий-1893“ кани на „Вечеря с приятели“. В спектакъла с режисьор Ивайло Христов

Към цялата статия »

Малки обяви: 01. 10. 2024

Публикувано на 01 Oct 2024 10:35

 НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
ПРОДАВА
Продавам два парцела 7.446 кв.м. и 9.150 кв.м. за ниско строителство в регулация срещу Белодробна болница, м. Дълбоки дол. На 400 метра от главен път Велинград - Юндола. Ток в близост на 150 метра. 0876 777166.
***
Продава ново строителство апартаменти 62

Към цялата статия »

На Цепина изграждат параклис „Св. Йоан Рилски“

Публикувано на 01 Oct 2024 10:31

 С благословията на Негово Високо Преосвещенство Пловдивкия митрополит Николай и с подкрепата на местната власт, инициативата на адв. Аршинков и Евгени Димовски за построяването на храм “Свети Йоан Рилски”стартира с първа копка на 27 септември.
Идеята на двамата мъже е подкрепена от иници

Към цялата статия »

Само 13 книги са издадени в нашата област през 2023 г.

Публикувано на 01 Oct 2024 10:29

 Националният статистически институт ежегодно публикува данни за издадените книги и брошури, продължаващите издания (вестници, списания, бюлетини и периодични сборници), както и за електронните публикации. Данните за 2023 г. бяха съобщени от Териториалното статистическо бюро в Пазарджик по и

Към цялата статия »

30 истории от 30 години

Публикувано на 01 Oct 2024 10:28

 В дните, когато отбелязваме поредната годишнина от Балканската война, припомняме статията на Илия Малинов за българския офицер Константин Кирков. Авторът Илия Малинов е от София, член на Съюза на независимите писатели. Статията е публикувана в „Темпо“ през октомври 1996 г. И днес тя е богат

Към цялата статия »

Успехи за СК „Атлас“ в сезона на лятното ски бягане

Публикувано на 01 Oct 2024 10:23

 От 4 до 6 октомври по маршрута Юндола – Кръстава ще се проведат стартовете от Лятното държавно първенство по ски бягане, организирано от Българска федерация Ски. Състезанието е за възрастовите групи юноши и девойки старша възраст, мъже и жени. На 12 октомври ски бегачите отново ще мерят сил

Към цялата статия »

„Чепинец“ спечели точка в Пазарджик срещу ледера

Публикувано на 01 Oct 2024 10:23

 Хебър II 1
Чепинец 1
Тежко гостуване очакваше „Чепинец“ в Пазарджик, където  трябваше да играе срещу отбора на „Хебър II“ -  едноличен лидер във временното класиране на Група II и без грешна стъпка досега – 5 победи от 5 кръга.  

Към цялата статия »

„Драгиново“ прекъсна серията си от загуби с успех във Ветрен

Публикувано на 01 Oct 2024 10:22

 Вихър 3
Драгиново 4
След силното начало на сезона и постигнати две победи отборът на „Драгиново“ сякаш изпадна в криза и последваха 3 поредни тежки загуби, две от които като домакини. В последния кръг драгиновци загубиха от другия новак в групата „Лесичов“‘ с 0:4. 

Към цялата статия »

Спортен празник за деца в риск

Публикувано на 01 Oct 2024 10:15

 На 27 септември на стадиона в Ракитово се проведе спортен празник, организиран от Българската спортна федерация за деца и младежи в риск, със съдействието на община Ракитово. Участваха възпитаници на институции за деца в риск, а надсловът на спортното събитие беше „Спортът - достъпен за вси

Към цялата статия »

120 бегачи стартираха в обиколката на язовир Батак

Публикувано на 01 Oct 2024 10:14

 Над 120 бегачи стартираха в Ротари маратона „Обиколката на язовир Батак“, който по традиция се проведе в Деня на независимостта на България 22 септември. 23 мъже и 4 жени пробягаха класическата дистанция от 42 километра, като победители са Георги Пелтеков с време 03:22:53 и Атанаска Атанасо

Към цялата статия »

За седми път ще избираме познати политици

Публикувано на 26 Sep 2024 20:35

На 24 септември приключи регистрацията на партиите и коалициите, които издигат свои кандидати за депутати в 51. Народно събрание. Районната избирателна комисия ­ Пазарджик регистрира 27 партии и коалиции.

Изборите на 27 октомври 2024 г. ще са седми поред за последните 3 години. В нашия изби

Към цялата статия »

Вдъхновяващи инициативи за юбилея на ПГИТ „Алеко Константинов“

Публикувано на 26 Sep 2024 20:33

Тази година нашето училище ИПГИТ „Алеко Константинов“ – Велинград, ще отпразнува своя 50­годишен юбилей! Половин век на труд, знания и вдъхновение бележат пътя на нашата гимназия. През тези 50 години „ИПГИТ Алеко Константинов“ се утвърди като важен образователен и културен център, предоставящ кач

Към цялата статия »


CopyRight Вестник "Темпо" ЕООД , Велинград 2023