01 Oct 2024


Бранд България, дестинациите лидери и ролята на човешкия потенциал

Публикувано на 01 Oct 2024 10:43

 Катедра „Икономика на туризма“ при УНСС и ИПГИТ „Ал. Константинов“ – Велинград отбелязаха Световния ден на туризма 27 септември с дискусионна кръгла маса на тема „Бранд България и дестинациите лидери в здравния туризъм - Велинград и Западни Родопи“. 


Проф. д-р Мариана Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма“, и г-жа Елена Еличина-Гергова, зам.-директор на ИПГИТ, откриха форума, като подчертаха значението на активното сътрудничество между образованието, местната власт и бизнеса за успешното развитие на туристическите дестинации. 
„Избрахме на този ден да бъдем при вас, тъй като Велинград е доказан лидер в областта на здравния туризъм и добрите примери от дестинацията трябва да се споделят“, заяви проф. Янева. По думите й дълги години бизнесът в България е инвестирал в суперструктура, но създаването на квалифицирани кадри все още остава сред ключовите предизвикателства. Затова основен акцент в събитието беше темата за приноса на кадрите към конкурентните предимства на дестинациите и как Велинград успява да създаде, мотивира и задържи квалифицираните служители.
„Ние сме гимназията, която години наред подготвя успешни кадри за туристическия сектор. Стремим се чрез иновации и търсене на нови възможности и партньорства да подкрепяме кариерната реализация на нашите ученици“, посочи г-жа Гергова. Преподавателите в гимназията Ваня Грънчарова и Мария Филипова дадоха за пример ефективното дуално обучение, което се провежда съвместно с бизнеса в града и осигурява на учениците ценни умения и опит в реална работна среда.
Ивелин Кичуков - председател на Българската асоциация за туризъм и асоцииран партньор на катедрата, подчерта, че България има уникалната възможност да бъде лидер в здравния и други видове туризъм като историческия. Според него в управлението на дестинациите трябва да се наблегне на уникалността на всяка от тях, като в случая на България това могат да бъдат както природните, така и кулинарните, културните, историческите и други предимства. Проф. Янева допълни, че е необходимо да се постави акцент върху уникалността на основата на автентичността. 
Пример за такава автентичност, свързана с балнеотрадициите у нас, е посещението на градските бани, които все още функционират активно във Велинград. За да насърчи развитието на този автентичен продукт Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“ планира да създаде фестивал „Честита баня“, в който чрез различни мероприятия да се отпразнуват уникалните традиции, свързани с културата на къпане и здравна превенция чрез богатството на водите. По думите на експерта от Сдружението Цвета Андонова във Велинград има пети сезон – Златният сезон, в който цъфтят боровете. В този сезон на преден план излиза климатолечението, което не трябва да бъде пренебрегвано и също е сред основните фактори за посещение на дестинацията.
„Здравният туризъм е една много добра основа за развитие на всесезонен туризъм и Велинград е лидер и по отношение на броя туристи през 12-те месеца на годината“, обяви Цвета Спасова - началник отдел „Туризъм и реклама“ към община Велинград. Тя цитира данните от ЕСТИ, според които през 2023 г. Велинград е посетен от над 360 000 туристи, а през първите осем месеца на 2024 г. туристите са 237 606. Г-жа Спасова също подчерта значението на сътрудничеството между образованието и бизнеса за осигуряването на необходимите кадри за поддържането на ежегодния растеж в броя на туристите и високото качество на обслужване. 
Факторите, които отличават Велинград като дестинация лидер и курорт за здравен туризъм в четири сезона, са наличието на букет от биоклиматични фактори, минерална вода и висококвалифицирани специалисти, подчертаха д-р Таня Беличенова - главен експерт по балнеология, спа, физикална и рехабилитационна медицина за дестинация Велинград и Западни Родопи в СПА Хотел Санте, и д-р Илза Попова - директор на Специализирана болница за рехабилитация-Национален комплекс, филиал Велинград.
Проф. Еленита Великова – преподавател в катедра „Икономика на туризма“, представи модел за иновативно и мащабно решение за уелнес туризъм в България. В него ключово място заемат подобряването на инфраструктурата и услугите, развитието на персонализирани услуги, свързването на уелнес услугите с природата, както и развитието на дигитални услуги и иновативни здравни и уелнес технологии. Част от тези подходи се прилагат от мениджърите във водещи Спа и уелнес хотели във Велинград, които по време на дискусията дадоха пример за иновативни продукти и специализирани услуги, които предлагат на своите клиенти. 
Форумът завърши с видео поздрав от студентите от трети курс, които споделиха защо туризмът е ценен, но и безценен за тях. Учениците от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ в ИПГИТ „Ал. Константинов“ демонстрираха кулинарните си умения в специално подготвен за събитието здравословен кетъринг в хотела домакин Гранд хотел Велинград.
Катедра „Икономика на туризма“ при УНСС



МЯСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА . Тел. 0882 298 008


Какво обеща новият собственик на болницата

Публикувано на 01 Oct 2024 10:50

 Като допълнителна точка в дневния ред на сесията на 26 септември 2024 г. бе внесено предложение за преобразуване на общинската болница „МБАЛ-Велинград“. Решението за преобразуване чрез вливане на частното дружество „Медицински център Велинград“ в общинското „МБАЛ Велинград“ беше прието от с

Към цялата статия »

СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 01. 10. 2024

Публикувано на 01 Oct 2024 10:47

 ПРАЗНИК На 22 септември във Велинград беше отпразнуван Денят на независимостта на България. Слово за историческата значимост на датата произнесе зам.-кметът Светла Томова. В програмата на площад „Н. Гяуров“ участваха ПМДОМС „Димитър Мечев”, ДЮВИШ „Звънче”, ВГ „Караоке”, „G-Team Animation”,

Към цялата статия »

Смъртна опасност е да си прост

Публикувано на 01 Oct 2024 10:46

 Учителят по физика Теодоси Теодосиев беше гост на Исторически музей - Велинград на 26 септември. Залата на музея събра не само учители, а и много велинградчани, дошли да чуят известния преподавател и създател на „Школата на Тео“, която вече години наред обучава най-добрите български участни

Към цялата статия »

Подновиха разкопките в светилището на бесите над Клептуза

Публикувано на 01 Oct 2024 10:45

 След 4 годишно прекъсване най-после Община Велинград осигури финансиране, за да продължат археологическите разкопки на светилището на бесите над Клептуза, до параклиса „Свети Илия“. „Благодарим на общината, която оцени значението на това място - един уникален обект на бесите, чиято архитект

Към цялата статия »

Бранд България, дестинациите лидери и ролята на човешкия потенциал

Публикувано на 01 Oct 2024 10:43

 Катедра „Икономика на туризма“ при УНСС и ИПГИТ „Ал. Константинов“ – Велинград отбелязаха Световния ден на туризма 27 септември с дискусионна кръгла маса на тема „Бранд България и дестинациите лидери в здравния туризъм - Велинград и Западни Родопи“. 

Към цялата статия »

СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26. 09. 2024

Публикувано на 01 Oct 2024 10:41

 ОТЧЕТ Общинският съвет отчете своята дейност за последните 6 месеца: проведени са 9 сесии, от които 3 извънредни. Гласувани са 198 решения. Двама съветници са отправили 9 питания към кмета К. Коев – Надежда Ключкова (2) и Стефан Малинов (7), като едно от неговите питания е оставено без отго

Към цялата статия »

Отново спорове за цените, на които общината продава имоти

Публикувано на 01 Oct 2024 10:39

 На сесията на 26 септември Общинският съвет гласува поредица от решения, свързани с продажбата на общинска земя. Единствените дебати отново бяха свързани с цените, на които се продава земя в Асфалтова база и Анезица. Съветникът Ангел Симеонов коза, че в момента има вълна от жители на двете

Към цялата статия »

Преобразуваха 8 парцела от публична в частна общинска собственост

Публикувано на 01 Oct 2024 10:38

 Без нито едно изказване, но с прегласуване, Общинският съвет прие предложението на кмета Костадин Коев за преобразуване от публична в частна общинска собственост на 7 парцела на ул. „Евлоги Георгиев“, в ската на Боров парк. В материалите по точката от ОА не предоставиха акт за собственост,

Към цялата статия »

На театър през октомври

Публикувано на 01 Oct 2024 10:36

 Още в началото на октомври читалищата във Велинград отварят врати не само за новия творчески сезон, а и за любителите на театъра. Театралният афиш за октомври е богат и разнообразен.
На 11 октомври НЧ „Отец Паисий-1893“ кани на „Вечеря с приятели“. В спектакъла с режисьор Ивайло Христов

Към цялата статия »

Малки обяви: 01. 10. 2024

Публикувано на 01 Oct 2024 10:35

 НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
ПРОДАВА
Продавам два парцела 7.446 кв.м. и 9.150 кв.м. за ниско строителство в регулация срещу Белодробна болница, м. Дълбоки дол. На 400 метра от главен път Велинград - Юндола. Ток в близост на 150 метра. 0876 777166.
***
Продава ново строителство апартаменти 62

Към цялата статия »

На Цепина изграждат параклис „Св. Йоан Рилски“

Публикувано на 01 Oct 2024 10:31

 С благословията на Негово Високо Преосвещенство Пловдивкия митрополит Николай и с подкрепата на местната власт, инициативата на адв. Аршинков и Евгени Димовски за построяването на храм “Свети Йоан Рилски”стартира с първа копка на 27 септември.
Идеята на двамата мъже е подкрепена от иници

Към цялата статия »

Само 13 книги са издадени в нашата област през 2023 г.

Публикувано на 01 Oct 2024 10:29

 Националният статистически институт ежегодно публикува данни за издадените книги и брошури, продължаващите издания (вестници, списания, бюлетини и периодични сборници), както и за електронните публикации. Данните за 2023 г. бяха съобщени от Териториалното статистическо бюро в Пазарджик по и

Към цялата статия »

30 истории от 30 години

Публикувано на 01 Oct 2024 10:28

 В дните, когато отбелязваме поредната годишнина от Балканската война, припомняме статията на Илия Малинов за българския офицер Константин Кирков. Авторът Илия Малинов е от София, член на Съюза на независимите писатели. Статията е публикувана в „Темпо“ през октомври 1996 г. И днес тя е богат

Към цялата статия »

Успехи за СК „Атлас“ в сезона на лятното ски бягане

Публикувано на 01 Oct 2024 10:23

 От 4 до 6 октомври по маршрута Юндола – Кръстава ще се проведат стартовете от Лятното държавно първенство по ски бягане, организирано от Българска федерация Ски. Състезанието е за възрастовите групи юноши и девойки старша възраст, мъже и жени. На 12 октомври ски бегачите отново ще мерят сил

Към цялата статия »

„Чепинец“ спечели точка в Пазарджик срещу ледера

Публикувано на 01 Oct 2024 10:23

 Хебър II 1
Чепинец 1
Тежко гостуване очакваше „Чепинец“ в Пазарджик, където  трябваше да играе срещу отбора на „Хебър II“ -  едноличен лидер във временното класиране на Група II и без грешна стъпка досега – 5 победи от 5 кръга.  

Към цялата статия »

„Драгиново“ прекъсна серията си от загуби с успех във Ветрен

Публикувано на 01 Oct 2024 10:22

 Вихър 3
Драгиново 4
След силното начало на сезона и постигнати две победи отборът на „Драгиново“ сякаш изпадна в криза и последваха 3 поредни тежки загуби, две от които като домакини. В последния кръг драгиновци загубиха от другия новак в групата „Лесичов“‘ с 0:4. 

Към цялата статия »

Спортен празник за деца в риск

Публикувано на 01 Oct 2024 10:15

 На 27 септември на стадиона в Ракитово се проведе спортен празник, организиран от Българската спортна федерация за деца и младежи в риск, със съдействието на община Ракитово. Участваха възпитаници на институции за деца в риск, а надсловът на спортното събитие беше „Спортът - достъпен за вси

Към цялата статия »

120 бегачи стартираха в обиколката на язовир Батак

Публикувано на 01 Oct 2024 10:14

 Над 120 бегачи стартираха в Ротари маратона „Обиколката на язовир Батак“, който по традиция се проведе в Деня на независимостта на България 22 септември. 23 мъже и 4 жени пробягаха класическата дистанция от 42 километра, като победители са Георги Пелтеков с време 03:22:53 и Атанаска Атанасо

Към цялата статия »

За седми път ще избираме познати политици

Публикувано на 26 Sep 2024 20:35

На 24 септември приключи регистрацията на партиите и коалициите, които издигат свои кандидати за депутати в 51. Народно събрание. Районната избирателна комисия ­ Пазарджик регистрира 27 партии и коалиции.

Изборите на 27 октомври 2024 г. ще са седми поред за последните 3 години. В нашия изби

Към цялата статия »

Вдъхновяващи инициативи за юбилея на ПГИТ „Алеко Константинов“

Публикувано на 26 Sep 2024 20:33

Тази година нашето училище ИПГИТ „Алеко Константинов“ – Велинград, ще отпразнува своя 50­годишен юбилей! Половин век на труд, знания и вдъхновение бележат пътя на нашата гимназия. През тези 50 години „ИПГИТ Алеко Константинов“ се утвърди като важен образователен и културен център, предоставящ кач

Към цялата статия »


CopyRight Вестник "Темпо" ЕООД , Велинград 2023