22 Oct 2024


Алтернативни трасета ще спасяват Велинград от 16 дни безводие

Публикувано на 22 Oct 2024 10:27

С изграждането на два алтернативни водопровода Община Велинград ще се опита да избегне опасността от 4 до 20 ноември голяма част от града да остане без вода. В този период Националната електрическа компания (НЕК) - предприятие „Язовири и каскади“ планира да извърши ремонти на дюкер „Чукура“, част от събирателна деривация „Бистрица“ към язовирен район „Батак“. 

На 7 октомври от НЕК са изпратили уведомително писмо до кмета на Община Велинград Костадин Коев и управителя на общинската фирма „ВКТВ“ Рени Тренова. В писмото се казва, че за посочения период от 16 дни е необходимо „водоподаването към „ВКТВ“ Велинград да бъде преустановено“. От НЕК са уведомили и Министерството на околната среда и водите и подчертават, че неизпълнението на този ремонт би поставило в риск експлоатацията на събирателна деривация „Бистрица“ и водоснабдяването на града.
Създалата се критична ситуация доведе до свикване на извънредно заседание на Общинския съвет на 16 октомври.  Събраха се 20 съветници, които дадоха съгласие над земята да бъде изградено алтернативно трасе на 2 броя водопроводи HDPE-110PN-10EN. Всеки от тях ще бъде с дължина от 1250 метра  и ще пренася вода от СД „Бистрица“. Трасето на двата водопровода  ще започва от съществуващ шлюз над кантон „Бежаница“ и ще стига до до съществуващ водопровод „Водев чарк“, който захранва Пречиствателната станция. Трасето преминава по дере и горски път на територията на ДЛС „Чепино“. Приблизителната стойност на необходимата 2500 метра тръба и муфи е 28 650 лева.
Председателят на Общинския съвет Димитър Гечев разясни, че от НЕК ще ремонтират тунел, който е тяхна собственост. Вместо при ремонта водата да се изпуска в реката, тя ще бъде отвеждана по алтернативните трасета до водопровод „Водев чарк“ и после до Пречиствателната станция.
Съветникът Емил Моллов попита какво е нужното технологично време за изграждане на двете алтернативни трасета и има ли опасност Велинград да остане без вода за времето на ремонта. Заместник-кметът Светла Томова отговори, че идеята е градът да не остане без вода, ако съветниците подкрепят внесеното предложение. Тя подчерта, че от дебита на алтернативните водопроводи ще зависи дали ще има режим на водата и изрази надежда, че дори да има такъв, той  ще е облекчен - примерно няма да има вода през нощта.
Общинският съвет подкрепи предложението за изграждане на алтернативните трасета с пълно единодушие. Съветниците упълномощиха кмета на Община Велинград за извършване на необходимите правни и фактически действия по изпълнение на решението. То бе прието с клауза за предварително изпълнение, за да бъде защитен особено важен обществен интерес.
Въпреки безспорно важната за целия град тема дали ще има вода от 4 до 20 ноември, на сесията не присъстваха нито кметът Костадин Коев, нито управителят на „ВКТВ“ Рени Тренова. Димитър Гечев съобщи, че има готовност изграждането на трасетата да започне от 21 октомври.
Важно уточнение: планираните ремонти не засягат водопровод „Клептуза“ и той ще работи, така че част от Велинград няма да има проблеми с водоподаването.
Елена Баева



МЯСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА . Тел. 0882 298 008


Алтернативни трасета ще спасяват Велинград от 16 дни безводие

Публикувано на 22 Oct 2024 10:27

С изграждането на два алтернативни водопровода Община Велинград ще се опита да избегне опасността от 4 до 20 ноември голяма част от града да остане без вода. В този период Националната електрическа компания (НЕК) - предприятие „Язовири и каскади“ планира да извърши ремонти на дюкер „Чукура“, част

Към цялата статия »

СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22. 10. 2024

Публикувано на 22 Oct 2024 10:26

РЕМОНТ Продължава мащабният ремонт на шосето от Чуката до Ракитово. Движението не е спряно, а е въведен пропусквателен режим в двете посоки. Много от шофьорите ползват и обходния маршрут през Костандово. Ремонтът на пътя, който е републиканска пътна мрежа, се извършва от „Грома холд“.


<

Към цялата статия »

ИЗБОРИ ЗА 51. НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Публикувано на 22 Oct 2024 10:24

Петя Цанкова, КП „БСП-Обединена левица“:
Предлагаме комплекс от мерки, които ще подпомогнат развитието на туризма в района на Велинград

Към цялата статия »

Във Велинград ще има подвижна избирателна секция

Публикувано на 22 Oct 2024 10:23

В определения от закона срок в Община Велинград са постъпили  заявления от избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия. На базата на техните заявления на 12 октомври кметът К

Към цялата статия »

Съветниците не разгледаха оспорените от областния управител решения

Публикувано на 22 Oct 2024 10:22

Както „Темпо“ съобщи, на 8 октомври областният управител Валентина Кайтазова върна за ново разглеждане две решения на Общински съвет - Велинград. Според нейните заповеди двете решения са незаконосъобразни и затова в 14-дневен срок трябва да бъдат повторно гласувани от местния парламент.

Към цялата статия »

Христо Тричков положи клетва като съветник

Публикувано на 22 Oct 2024 10:21

На извънредната сесия на Общински съвет - Велинград на 16 октомври клетва като съветник положи Христо Кръстев Тричков. Той влиза в групата на ГЕРБ на мястото на Любомир Перчинков, който беше назначен за заместник-кмет на общината.
Христо Тричков бе избран за член на две постоянни комисии: 

Към цялата статия »

КРИМИ ХРОНИКА 22. 10. 2024

Публикувано на 22 Oct 2024 10:20

ПОЖАР В събота, 19 октомври, движението нв дефилето беше временно спряно, след като малко след железопътния прелез по посока от с. Варвара за Велинград се е самозапалил микробус. Бусът е пламнал по време на движение, съобщиха от ОД МВР - Пазарджик. Хората, пътуващи в него, са излезли и са невреди

Към цялата статия »

„Празник на чистотата“ на 2 ноември във Велинград

Публикувано на 22 Oct 2024 10:19

На  2 ноември от 10:00 ч. на площад „Николай Гяуров“ ще се състои „Празник на чистотата“. Проявата е завършващото събитие на проекта „В час със замърсяването”, организиран и проведен от сдружение „Естествоизпитатели“ и реализиран с финансовата подкрепа на община Велинград.
Проектът „В час

Към цялата статия »

Ден на отворените врати в Районен съд - Велинград

Публикувано на 22 Oct 2024 10:18

В Районен съд - Велинград 17 октомври беше Ден на отворените врати. Първите гости в сградата на институцията бяха ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“. В една от съдебните зали те бяха посрещнати от председателя на съда г-жа Лилия Терзиева, която ги запозна накратко с историята на Районен съд

Към цялата статия »

Малки обяви: 22. 10. 2024

Публикувано на 22 Oct 2024 10:17

ЛЕЧЕБНО-ВЪЗСТАНОВИТЕЛНА БАЗА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ - ВЕЛИНГРАД
ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ:
* ЛЕКАР-ФИЗИОТЕРАПЕВТ
* РЕХАБИЛИТАТОР
Телефон за контакт: 035950030, 035950046 

Към цялата статия »

Още един свещеник в църквата в Чепино

Публикувано на 22 Oct 2024 10:16

На 20 октомври 2024 г. след Светата литургия официално бе представен пред миряните в храм „Св. вмчк Георги“ новоназначеният енорийски свещеник Петър Зарев от Велинград. Неговото назначаване в църквата в Чепино е станало още на 20 септември, но сега архиерейският наместник отец Боян Кочев от Архие

Към цялата статия »

Войнишкият паметник в центъра на Ракитово е изчистен и обновен

Публикувано на 22 Oct 2024 10:15

Паметникът на загиналите през войните за национално обединение 1912-1918 година, който се намира в центъра на Ракитово, е основно почистен.  Натрупаните с годините прах, плесен и мръсотия върху  паметника пред Народно читалище „Будилник-1898“ са отстранени със специална техника и препар

Към цялата статия »

Хор „Николай Гяуров“ чества 105 години

Публикувано на 22 Oct 2024 10:14

На 2 ноември Смесен Хор „Николай Гяуров“ към Народно читалище „Отец Паисий-1893“ ще чества 105 години от своето създаване. Хорът е създаден през 1919 година, като негов основател и първи диригент е учителката по френски език мадам Елена Кантарджиева, която акомпанира и на пиано. 

Към цялата статия »

Лесна победа за „Чепинец“

Публикувано на 22 Oct 2024 10:13

Чепинец 6
Спартак 0
В среща от IX кръг на първенството в „А“ ОГ – Пазарджик, Група II, на 19 октомври съставът на „Чепинец“ беше домакин на непретенциозния тим на „Спартак“ от с. Калугерово. Скромният отбор н „Спартак“ през годините е показал. че много трудно играе на чужд терен и в 90% от

Към цялата статия »

„Драгиново“ с неочаквана загуба

Публикувано на 22 Oct 2024 10:13

Драгиново 0
Сарая 3
На 20 октомври 2024 г. отборът на „Драгиново“ прие на стадион „Чепинец“ като домакин състава на „Сарая“ от едноименното село  в мач от IХ  кръг на първенството в „А“ ОГ – Пазарджик, Група II. 

Към цялата статия »

Успешен старт на сезона за ПК „Чепинец“

Публикувано на 22 Oct 2024 10:12

Плувен клуб „Чепинец“ записа успехи в ХIII Международен турнир по плуване „Руси Русев”, който се проведе през уикенда в Стара Загора.
При девойките старша възраст Елица Овчарова спечели златни медали на 100 и 200 м гръб и сребро на 50 м гръб. Тя отново е поканена на лагер с националния отбор п

Към цялата статия »

Христо Джонгалов с пълен комплект медали от Ст. Загора

Публикувано на 22 Oct 2024 10:11

От 18 до 20  октомври 2024 г. в Стара Загора се проведе ХIII Международен турнир по плуване „Руси Русев”, посветен на дългогодишния треньор и деятел на плувния спорт. По традиция организатори на турнира са от СКП „Траяна“   със съдействието на Община Стара Загора. 
Състезанието&

Към цялата статия »

КСТ „Импулс” - Велинград с държавни шампиони от Шумен

Публикувано на 22 Oct 2024 10:10

На Държавното първенство по спортни танци по възраст и клас, което се проведе на  12.10.2024 г. в Шумен, състезателите на КСТ „Импулс“ – Велинград с треньори Йоана Сукиязова и Артьом Мороз отново се наредиха сред най-силните в своите категории и дори се окичиха с шанпионски титли. 

Към цялата статия »

Нова книга за 27-ми пехотен Чепински полк

Публикувано на 22 Oct 2024 10:09

Историческият музей продължава поредицата от инициативи, с които отбеляззва 115 години музейно дело във Велинград.
В навечерието на Деня на народните будители ще бъде представена книга №10 от музейната поредица „Цепина“. Премиерата на книгата ще бъде на 31 октомври 2024 г. (четвъртък) от 16.30

Към цялата статия »

Звездно представяне в Панагюрище

Публикувано на 22 Oct 2024 10:08

С два златни медала от Националния фестивал на старата градска песен „Нежни спомени” се завърнаха ръководените от маестро Никола Янев-Чоли самодейци от община Ракитово.
Златни медали спечелиха Групата за стари градски песни „Евридика” 

Към цялата статия »


CopyRight Вестник "Темпо" ЕООД , Велинград 2023